top of page
  • Facebook
  • Twitter

Boekverbranding in Berlijn: Een Duistere Geschiedenis

  • Michael
  • 12 mrt 2024
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 5 jul 2024

In de jaren '30 van de twintigste eeuw voerde nazi-Duitsland een gruwelijke campagne van boekverbrandingen uit. Deze acties waren gericht op het vernietigen van boeken die volgens de nazi-ideologie ongewenst waren. Op 10 mei 1933 vond een van de meest beruchte gebeurtenissen plaats op de Bebelplatz in Berlijn.



De Boekverbranding in Berlijn.

Op de Bebelplatz, destijds bekend als Kaiser-Franz-Josef-Platz, werden meer dan 20.000 boeken ceremonieel verbrand. Deze boeken waren afkomstig uit de bibliotheek van de nabijgelegen Friedrich-Wilhelms-Universiteit (nu de Humboldt Universiteit). De boeken werden geselecteerd op basis van criteria die waren vastgesteld door de Reichskulturkammer, de nazi-instelling voor cultuurbeheer. Vooral werken van Joodse, communistische, liberale en sociaalkritische auteurs belandden in de vlammen.



De boekverbrandingen waren een krachtig symbool van de censuur en onderdrukking die de nazi's oplegden. Ze wilden de intellectuele vrijheid beperken en de Duitse samenleving in lijn brengen met hun ideologie.

Duizenden boeken, waaronder werken van prominente auteurs, werden vernietigd. Dit leidde tot een aanzienlijk verlies van kennis, cultuur en diversiteit in het literaire landschap. Schrijvers, uitgevers en intellectuelen werden geĆÆntimideerd. Velen pasten zelfcensuur toe om vervolging te voorkomen. .



De Betekenis van het Monument.

Op de Bebelplatz staat nu een monument ter herinnering aan deze gebeurtenis. Het Denkmal zur Erinnerung an die Bücherverbrennung. Het monument, ontworpen door de Israëlische kunstenaar Micha Ullman, bestaat uit een ondergrondse ruimte met lege boekenkasten. Deze ruimte biedt plaats aan maar liefst 20.000 denkbeeldige boeken. Vanaf het plein kun je door een glazen plaat naar beneden kijken en de symbolische leegte ervaren.



Op bronzen platen naast het monument staat het beroemde citaat van Heinrich Heine: "Waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen."



Het Denkmal zur Erinnerung an die Bücherverbrennung op het Bebelplatz, aan Unter den Linden is gelegen op 6 minuten lopen van U bahn station Unter den Linden en is gratis te bezoeken.



bottom of page