top of page
  • Facebook
  • Twitter

De lettertypen van Berlijn

  • Michael
  • 1 jul 2024
  • 1 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 8 jul 2024

Berlijn, een stad die ooit verdeeld was door de Berlijnse Muur, draagt nog steeds de sporen van zijn gespleten verleden. Een van de meest fascinerende manieren waarop deze geschiedenis zichtbaar blijft, is door de straatnaamborden. Hoewel de muur allang verdwenen is, kunnen oplettende bezoekers en inwoners nog steeds subtiele verschillen opmerken tussen de borden in Oost- en West-Berlijn.

In deze blogpost heb ik het over de verschillende straatnaamborden.



Het eerste lettertype werd geïntroduceerd kort nadat Groot-Berlijn in 1920 werd gevormd. Dit was een variatie op het Erbar Grotesk-lettertype van Jakob Erbar, een van de eerste geometrische schreefloze lettertypen.


Het combineerde een goede leesbaarheid met subtiele eigenaardigheden zoals de prachtig scherpe eszett (ß) en een charmant ontwerp waarvan de ontwerper onbekend is. Dit ontwerp is vandaag de dag de standaard voor Berlijn en heeft zijn kenmerkende versmolten 'tz' en scherpe eszett (ß).


Straatnaamborden West-Berlijn


Toen de stad werd verdeeld, creëerde de DDR een nieuwe stedelijke visuele identiteit en een nieuw lettertype voor de hernoemde straten, die nu communistische helden eerden.


Het Ostfont; de naam van dit nieuw lettertype onderscheidde zich van zijn voorganger door zijn ronde randen en slanker uiterlijk. Sommigen grapten dat het afgeslankte lettertype het gevolg was van de algemene schaarste aan goederen en materialen in Oost-Duitsland, maar de meest waarschijnlijke reden is dat er een smaller lettertype nodig was om te passen bij de veel langere straatnamen op de straatnaamborden.


StraatnaambordenOost-Berlijn








bottom of page